Президентът на Федерацията по бойни изкуства в Русия Вадим Шишкин: “Тялото ни дава най-ясните знаци”

10482280_563523213780165_62028958947629984_n


взето от он-лайн издание „ЯНТРА ДНЕС live“

   Вадим Шишкин е от онези хора, които излъчват радост, като ги погледнеш. Може би е така, защото е открил голяма част от истината за живота или поне не престава да я търси. Той е президент на Федерацията по бойни изкуства в Русия и водещ преподавател в Центъра на Норбеков.

“Основното, което ни обединява с Норбеков, е, че и двамата сме се занимавали и се занимаваме с бойни изкуства. Но срещата ни беше свързана с оздравителни процедури, свързани с изцелението на моята майка. Благодарение на неговата методика тя успя да се избави от онкологично заболяване. Когато аз видях резултата, поисках и аз да се докосна до тази система. Когато тя даде резултат и при мен, не просто поисках да стана преподавател, а Мирзакарим Норбеков да бъде мой наставник. Слава Богу, че се случи, макар да не беше лесно”, разказва Вадим.

   Според руснака е много важно хората да променят начина, по който гледат на живота. “Както казва Мастера, ние по-скоро гледаме на своя живот през малко отворче, направено сякаш от игличка, и това общуване е непълноценно. А той на места е разкъсал тази хартия и е започнал да гледа на живота по съвършено различен начин. По друг начин приема хората, които го обиждат. Важно е всеки един от нас да разбере, че може сам да украсява и преекспонира различните ситуации”, пояснява усмихнатият мъж. Допълва, че всички събития в живота са неутрални, а това какъв цвят им придаваме, зависи единствено от нас самите.

Общото между системата на Норбеков и източните практики, като йога например, е, че всички те помагат на човека да се върне към самия себе си. Това става по пътя на медитацията, пътя на разкриване на вътрешните резерви на организма. “Аз мисля, че посоката е само една, но пътечките могат да бъдат различни. Познавам много хора, които се занимават с йога, и тук, във Велико Търново в курса имаме такива. С тях много по-лесно се работи, защото те схващат веднага за какво говоря. Същината е да се докоснеш до себе си, за това в нашата методика съществуват около 10 пътя. Те са свързани с дишането, физическата работа, работата с кръвоносните съдове, прошката, практиките на духа. Тъй като всеки човек е индивидуален, десетте пътя са различни, но е важно поне чрез един от тях човек да намери причината за недъга си, за заболяването”, обяснява Вадим.

   Шишкин споделя още, че е изключително важно хората да са физически активни. “Ако погледнем нещата като пирамида, тялото е като основата на пирамидата, след това идва разумът, нагоре върви душата и на върха е духът. Когато човек започне да се занимава с духовни практики, се случва така, че той поставя в началото душата и духа. Така пирамидата може да се окаже обърната, тоест не е устойчива и може да има много голямо разлюляване. Ако човек опознава духовните практики, но физически той не е готов, може емоционално да не издържи силата, която достига до него. А когато управлява всичко чрез тялото си, той може, управлявайки тялото си или да се въздържи, или да отвори тези свои усещания”, разказва майсторът по бойни изкуства. Той е убеден, че всеки, който добре управлява тялото си, е добър кормчия и на живота си.

   Раздвижвайки се, човек трябва да обръща специално внимание на гръбначния си стълб и зоната на малкия таз, защото всичко е взимосвързано. Това е зоната, чрез която ние идваме на този свят, в тази зона е събрана голяма енергия и ако там има блокаж, ние ще имаме проблеми. “Ненапразно във всички бойни изкуства, в йога, в тибетски практики, за това място се правят много упражнения, за да събуди енергията на мястото няколко сантиметра под пъпа, което в различните учения има различни имена.

   Енергията минава по гръбнака и ако гръбнакът не е добре развит или има изкривявания, то човек освен енергията губи и основата си, защото гръбнакът е основата. Останалите органи също не получават достатъчно енергия. “Най-интересното е, че емоционалните проблеми, които имат хората, се отразяват на гръбначния им стълб, но на това мнозина изобщо не обръщат внимание. Гърбът за човека е като кошче за боклук. Той хвърля там всички свои обиди, всички свои неприятности. От седмия гръден прешлен до слънчевия сплит е зоната на сърцето. Проблемите, които имаме в кръста и изобщо в тази част на гръбнака, могат да бъдат свързани с това, че ние се крием от състоянието на отворено сърце, не можем да изразяваме любовта си и там отзад крием гнева си. Не можем да изречем благодарност, крием озлобеност и това ни пречи да проявим искрена обич. За да избягаме от всички тези емоции, ние ги хвърляме зад гърба си и те се отразяват на гръбнака ни, но това блокира тази зона и нейното кръвоснабдяване. Мястото на страха е от седми шиен до седми гръден прешлен. Когато човек се плаши, в неговия организъм настъпва реакция и мускулите там се съкращават. Ако тази уплаха е еднократна, после се получава освобождаване, но ако страхът е постоянен, това може да доведе до хроническо състояние”, разкрива още Вадим. Затова е изключително важно човек да умее да слуша своето тяло и да му помага с физически практики. Самият Норбеков казва, че никакъв скалпел не може да помогне, ако трънчето е останало в душата, защото има много примери, когато хората се оперират, а след време се налага тези операции да се повтарят. Причината не е премахната и затова човек се бори безкрайно с последствията.

Когато човек се храни, отново трябва да слуша първо своето тяло, защото то винаги подсказва от какво имаме нужда. Вадим обяснява, че ако човек има важна бизнес среща, трябва да внимава какво е сложил преди това в устата си, защото месото у някои хора може да доведе до активност, но по-вероятно е да доведе до сънливост и желание да пропусне срещата. Затова е важно да се съобразяваме с това кое ни дава сила и кое ни взема. Трябва да слушаме тялото си и когато то иска кисело, солено или сладко, да му го даваме, а не да се въздържаме. “Организмът създава микроелементи и той моли или за солено, или за кисело, или за сладко, в зависимост от това какво му трябва за изграждането им. Най-понятeн е този пример с бременните жени, които могат да се хранят с напълно несъвместими храни и странни комбинации, но това е нужно на плода”, пояснява руснакът. Според него трябва да избягваме и крайностите. Той казва, че не може да има един общ принцип за хранене, защото ние живеем на различни места. Хората от северните страни не могат да се хранят само със салата, те няма да оцелеят с нея, защото на тях им е нужна повече енергия. “Аз с ужас си представям картината, ако на българите им вземат сиренето, доматите. Важно е да знаем, че организмът се настройва да се храни с това, което расте около мястото, където живеем”, допълва Вадим.

   Шишкин казва още, че е важно да знаем какъв тип сме ние, дали сме студен, или горещ. Тези типажи са описани от Авицена, за тях се говори и в аюрведа. Според него разделното хранене, което се препоръчва като добра методика за отслабване, при много хора не дава резултат, защото се нарушава балансът.

“В утробата ние се намираме във вода, организмът ни се състои от 70-80 % вода и когато се родим, автоматично тя започва да не ни достига. Затова трябва да пием много течности и основно вода. Водата е и носител на информация, за това е хубаво и съдът, в който я съхраняваме, да е подходящ”, разкрива Вадим Шишкин.

Започвайки с грижа за тялото, чрез него ние можем да управляваме мислите и емоционалните процеси. Това е по-лекият и достъпен път до себепознаването и себеудовлетворението.
   
   

   Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

CAPTCHA Image

* Задължително поле

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>